Соціальна інвестиція - добродійність або економічна вигода для суспільства?

Для економічного процвітання країни важливі багато факторів. В першу чергу, прийнято говорити про прямі іноземні інвестиції, заради яких проводяться реформи, створюються спеціальні агентства.

Завдяки COVID-19 ми усвідомили, що внутрішній інвестор не менш важливий. Ми повинні залишатися самодостатніми всередині країни і сподіватися лише на себе.

Саме тому тема соціального інвестування виходить на перший план. Під соціальними інвестиціями мають на увазі вкладення ресурсів з метою досягнення позитивного соціального ефекту. Або як я для себе визначив — це інвестиція в конкретних людей для створення здорового самодостатнього суспільства.

 

Чому це важливо з економічної точки зору?

Коли ми вкладаємо ресурси в людей із потенціалом, але без можливостей, то отримуємо більш благополучну макроекономічну ситуацію і забезпечуємо гідний рівень життя населення.

Ефект зростання та розвитку дає право говорити не просто про благодійні акції, а про системні інвестиції. Тільки за графіками, показниками, індексами знаходяться конкретні люди, які знайшли роботу, впевненість у завтрашньому дні, можуть розраховувати на свої сили і не залежати від третіх осіб або держави.

Це також відкладений попит на продукцію, послуги. Це зменшує фінансове навантаження на державу і громадян? рівень злочинності, дрібну корупцію. Список вигод можна продовжувати.

COVID-19 посилив і без того непросту ситуацію. Кількість безробітного і неплатоспроможного населення невблаганно зростає. За даними центру зайнятості, з початку карантину статус безробітних отримало більше 525 тис. українців. Це на 53% більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

У цій непростій ситуації держава робить стандартні кроки — міжнародні кредити, реформи, розвиток інфраструктури.

Але є речі, які можна зробити без держави, за межами бюрократії і довгих реформ. Я впевнений, що це турбота про ближнього, або іншими словами — соціальне інвестування.

 

Соціальне інвестування у світі

У розвинених країнах благодійність, імпакт-інвестиції та соціальні інвестиції — це норма.

Ми знаємо багато прикладів, коли відомі люди виділяють величезні суми на громадські потреби.

За інформацією Insider, Опра Уїнфрі пожертвувала більше 50 млн. доларів на освітні програми для дітей і медичну допомогу.

Сім'я Обама пожертвувала більше 1 млн. доларів на благодійні програми, з яких 54% спрямовано на підтримку дітей. Вони також опікуються сім'ями ветеранів. У 2017 році оголосили про інвестиції в розмірі 2 млн. доларів на програму літньої роботи в Чикаго для навчання молодого покоління лідерів.

Напевно, один з найвідоміших людей в світі благодійності та соціальної впливовості — Білл Гейтс. Загалом, він виділив понад 50 мільярдів доларів на соціальні програми та благодійність.

 

Ти — соціальний інвестор?

Можна подумати, що інвестиції — це справа забезпечених сімей, людей з високим достатком і положенням в суспільстві.

Насправді, кожен може стати соціальним інвестором. Головні інструменти — об'єднання зусиль і співробітництво. Зараз дуже поширені сімейні фонди і об'єднання людей задля вирішення однієї специфічної проблеми. Після того як люди стикаються з життєвими труднощами, бачать зсередини сутність проблеми, вони краще знають як допомогти. Так часто з'являються фонди з боротьби з рідкісними захворюваннями — організації, які інвестують гроші в лікування, психологічну допомогу, консультаційні центри.

В Україні все ще поширена думка, що допомога може бути тільки матеріальною. Але інформаційна, психологічна, освітня допомога має навіть більше значення. Ось тільки допомагати потрібно правильно. Дати гроші алкозалежному або невідомій людині на вокзалі - можна порівняти з нанесенням шкоди, а не допомогою.

Якщо ви не готові розбиратися в темі, вам важко визначити, кому краще допомогти і як це зробити правильно, варто співпрацювати з фондами, організаціями, волонтерами, у яких впевнені.

Я пропрацював майже 10 років у IT і в бізнесі, і зараз моя мета — допомогти людям жити в умовах ринкової економіки, надавши їм хорошу професію. Є люди, які не здатні займатися фізичною працею, але можуть працювати за комп'ютером, писати код, створювати IT-продукти. Є ті, які мають прекрасні фізичні дані і готові працювати руками.

Реальний кейс: натхненний програмуванням студент наших благодійних курсів за кілька місяців починає приймати замовлення на біржі. Після практичної роботи з невеликими завданнями, він стає затребуваним фахівцем і заробляє гроші, на які повністю себе забезпечує. Це результат нашої інвестиції. Ми все робимо правильно.

 

А тепер про практичні речі

Почати можна сьогодні: маленькі кроки стануть звичкою.

Згуртувати колег і зробити благодійність корпоративною традицією. Ділитися знаннями з молодими людьми, для яких професія може стати доленосною.

Поцікавитися програмами, які пропонує ваш банк. Налаштувати перерахування відсотків або кешбеку благодійним фондам.

Перебрати шафу – і речі, які давно чекають вашої уваги, без роздумів віддати тим, кому вони потрібні.

З дітьми відвідати притулок для тварин, пожертвувати частину іграшок.

Співпрацювати з організаціями, у яких впевнений, за якими стоять реальні люди, реальні кейси та постійний зворотній зв'язок! Ти — соціальний інвестор! 

Наші події

Останні новини

Офіційні документи

Рахунок Фонду

UA783510050000026009879026721
АТ Укрсиббанк
Благодійна організація Благодійний Фонд «Філософія добра»
ЄДРПОУ 43807014
Призначення платежу: Безповоротна благодійна допомога